ÇANKIRI KARARTEKİN ÜNİVERSİTESİ
ÇEVİRİ TOPLULUĞU (ÇAKÜÇEV) TÜZÜĞÜ
TOPLULUĞUN ADI
Çankırı Karatekin Üniversitesi Çeviri Topluluğudur. ÇAKÜÇEV kısaltma ismi de kullanılabilir.
TOPLULUĞUN ADRESİ
Çankırı Karatekin Üniversitesi’dir.
TOPLULUĞUN AMACI
Çeviri, dil, edebiyat ve kültür konularında akademik bir bakış açısıyla yaklaşarak özel gün ve konular hakkında çalışmalar düzenlemek. Öğrenciler arasındaki ilişkileri geliştirmek ve sosyalleşmesine yardımcı olmak. Dil ve kültür bilincini oluşturma ve geliştirmeye yönelik bilimsel ve kültürel faaliyetler düzenlemek. Düzenlediği etkinliklerle özelde Çankırı Karatekin Üniversitesi`nin genelde ise çeviri, dil, edebiyat ve kültürün etkin kullanımı, yerel ve evrensel kültürün yaygınlaşmasına katkı sunmak, uluslararasılaşmak, aktif bir şekilde yararlanmak amaçlanmıştır.
ETKİNLİK ALANLARI
- a) Çeviri, dil, edebiyat ve kültür konularında konferanslar, münazaralar, seminerler ve paneller düzenlemek.
- b) Öğrencilerin gelişimine katkı sağlayıcı çeşitli kurslar düzenlemek.
- c) Çeviri, dil, edebiyat ve kültür konularında belgesel-film gösterimleri düzenlemek.
- d) Diliçi kültüre yönelik geziler düzenlemek.
- e) Topluluklar ile ilgili tanışma toplantıları düzenlemek.
- f) Öğrencilerin çeviri, dil, edebiyat ve kültür alanlarında ve diğer alanlarda bilgi seviyelerini arttıracağı bilimsel toplantılar, yarışmalar, etkinlikler düzenlemek.
- g) Çeviri, dil, edebiyat ve kültür konularında sergiler düzenlemek.
- h) ÇAKÜ Topluluklarıyla ve diğer üniversitelerin Dil, Edebiyat ve Çeviri Bölümleri ve Topluluklarıyla ortak çalışmalar düzenlemek.
ÇALIŞMA ŞEKLİ
Çalışmalar Topluluk Yönetim Kurulu tarafından düzenlenecek ve Akademik Danışman onayıyla hayata geçirilecektir. Yönetim Kurulu asil ve yedek üyelerden oluşacaktır. Belirlenen kriterlere göre görevlerini yerine getirmeyen Asil Yönetim Kurulu Üyelerinin görevleri Yönetim Kurulunun salt çoğunluk oyuyla sona erdirilecek ve yedek üyeler arasından Asil Yönetim Kurulu Üyeliğine atama yapılacaktır. Diğer tüm iç çalışma sistemi Yönetim Kurulunun ilk toplantısında ele alınarak çalışma şekline karar verilecek ve Akademik Danışman onayına sunulacaktır. Üniversitemizin uyguladığı Topluluk Çalışma Esasları dahilinde hareket edilecektir.
DAYANAK:
Bu Tüzük Çankırı Karatekin Üniversitesi Senatosunun 14.10.2016 tarih ve 8 no’lu karar sayısı ile kabul edilerek yürürlüğe giren Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi hükümleri çerçevesinde hazırlanmıştır.
Çeviri Topluluğu “Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi” doğrultusunda kurulur ve faaliyette bulunur.
KAPSAM
Çeviri Topluluğu “Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğrenci Toplulukları Kuruluş ve İşleyiş Yönergesi” doğrultusunda kurulur ve faaliyette bulunur.
TANIMLAR
- a) Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesini
- b) Rektörlük: Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğünü,
- c) Rektör: Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörünü,
ç) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı: Çankırı Karatekin Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığını,
- d) Yönetim Kurulu: Çeviri Topluluğu Yönetim Kurulunu,
- e) Denetleme Kurulu: Çeviri Topluluğu Denetleme Kurulunu,
- f) Öğrenci Topluluğu: Çeviri Topluluğunu,
- g) Akademik Danışman: Çeviri Topluluğu Akademik Danışmanını,
ifade eder.
-d,e,f,g maddeleri topluluk ismi yazılarak topluluk tarafından doldurulacaktır.
AKADEMİK DANIŞMAN
(1) Akademik danışmanlar, topluluk faaliyetlerini denetler, yürütülmesine yardımcı olur ve oy kullanmaksızın topluluğun genel kurul ve yönetim kurulu toplantılarına katılır.
(2) Topluluk faaliyet/etkinlik raporlarının, plan ve bütçesinin, yönetim kurulu, denetleme kurulu üye bilgilerinin ve topluluk üye bilgilerinin, topluluk defterlerinin ve topluluk seçim sonuçlarının Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına, eksiksiz olarak ve zamanında gönderilmesinden, topluluk başkanı ile birlikte sorumludur.
(3) Topluluğun sorumlu Akademik danışmanı topluluğun yapacağı tüm faaliyetlerde bulunmak zorundadır. Topluluğun faaliyetine katılamadığında (sözlü ya da yazılı) mazeret bildirecektir.
GENEL KURUL
- a) Topluluğun en yetkili karar organıdır.
- b) Topluluğun kayıtlı üyelerinden oluşur.
- c) Bir öğrenim yılında en az iki kez, Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyelerin en az yarısından bir fazlasının katılımı ile toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanmazsa ikinci toplantı çoğunluk aranmaksızın bir hafta sonra yapılır.
- d) Yönetim Kurulunun veya Denetim Kurulunun önerileri ya da üye sayısının 1/3’ünün yazılı isteğiyle olağanüstü toplanır.
- e) Topluluğun tüzük ve yönetmeliğini onaylar, değişiklik önerilerini görüşür karara bağlar.
- f) Öğrenim yılı başında etkinlik raporlarını onaylar, öğrenim yılı sonunda ise topluluğun Dönem Sonu Raporunu, gelir-gider çizelgesini ve denetleme kurulunun raporlarını inceler ve karara bağlar.
- g) Rektörlük gerek görürse genel kurulda gözlemci bulundurabilir.
YÖNETİM KURULU
- a) Genel Kurulda gizli oyla seçilen yedi asil yedi yedek üyeden oluşur.
- b) İlk toplantısında başkan, başkan yardımcısı, muhasip üyeyi seçer. Başkan, topluluğun her türlü karar ve yürütme işleminden sorumludur. Muhasip üye topluluğun tüm parasal işlerini yürütür ve gerekli belgeleri düzenli olarak tutar.
- c) Seçim sonuçlarını bir hafta içinde, tutanakla birlikte Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na iletir.
- d) Başkanın sorumluluğunda, topluluk amaçlarının ve çalışma konularının gerçekleştirilmesini sağlar, Genel Kurul kararlarını uygular.
- e) Başkanın sorumluluğunda, yasalarda, topluluk tüzüklerinde belirtilen görevlerini yerine getirir ve yetkilerini kullanır.
- f) Başkanın sorumluluğunda, topluluk etkinliklerinde geçici olarak çalışma isteyen diğer üniversite öğrencileri için Akademik Danışmanın bilgisi dahilinde Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na başvurur ve Rektörlük onayı alır.
- g) Topluluğun yapacağı etkinlikler için, topluluk Akademik Danışman’ının bilgisi dahilinde, başkanın yazılı başvurusu ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı ve Rektörlükten izin alır.
- h) Yönetim kurulunun görev süresi 1 ( bir ) yıldır. Bu kurul bir sonraki dönem başında topluluğun ilk genel kurul toplantısını yapmakla sorumludur.
ı) Çalışma Raporunu en geç 15 Haziran’a kadar ve etkinlik programını her öğrenim yılının ilk ayı sonuna kadar Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı’na verir. Çalışma raporunu vermeyen topluluk kapatılır.
- i) Genel Kurul toplantısının gün, saat, yerini saptar. Olağan ve Olağanüstü toplantıları bir hafta önceden duyurur.
- j) Topluluklar kullanacakları yerler için SKS Daire Başkanlığından ve Rektörlükten izin alırlar.(SKS Daire başkanlığı aracılıyla olur alınır) Bu yerlerin amaçlarına uygun olarak kullanımından ve denetlemesinden sorumludurlar. Bununla ilgili düzenleme ve disiplin önlemlerine kendi tüzükleri içinde yer verirler.
- k) Çalışma yan kurulları kurar ve bu yan kurulların çalışmalarını denetler.
- l) Genel Kurulda alınan kararları üyelere ve ilgili birimlere duyurur ve uygular.
- m) Topluluğun etkinlikleri için ildeki diğer kamu kurumlara ait toplantı salonu, gösteri salonu vb. gibi yerleri SKS Daire Başkanlığı aracılıyla tahsis eder.
DENETLEME KURULU
- a) Genel Kurulda seçilen üç asıl ve bir yedek üyeden oluşur.
- b) Topluluğun hesap işlemleri ile ilgili defter ve belgeleri her öğrenim dönemin sonunda inceler, sonuç ve önerilerini Yönetim Kuruluna bir raporla bildirilir.
- c) Yönetim Kurulu tarafında düzenlenen bir sonraki öğrenim dönemine ilişkin programın ve bütçenin görüşüleceği toplantıda hazır bulunarak önerilerini bildirir.
- d) Satın alınan eşyanın topluluğa verilen deftere kaydettirilmesini sağlar.
ÜYELİK
- ÇAKÜ (Önlisans, Lisans, Yüksek Lisans ve Doktora) öğrencileri topluluk üyesi olabilir.
- Not ortalaması en az 2.00 olması gerekir.
- Disiplin cezası almamış olması gerekir.
- Herhangi bir siyasi parti ve sendikaya üye olmaması, kamu yararı dernekler dışındaki herhangi bir derneğe üye olmaması gerekir.
- Bir öğrenci birden fazla topluluğa üye olabilir, ancak birden fazla topluluğun Yönetimin de ve denetiminde görev almaz.
- ÇAKÜ ‘de personel olarak çalışan ve aynı zamanda öğrencisi olan kişiler topluluk kuramaz ve yönetiminde ve/veya denetiminde görev alamazlar.
ÜYELİĞİN SONA ERMESİ:
- Topluluk üyesi öğrencilerin; mezun olmalarıyla, Genel Kurul toplantısına mazeretsiz üst üste üç kez katılmamasıyla üyelikleri kendiliğinden sona erer.
- Topluluk üyesi öğrencilerin üyelikten çekilme başvurusu ile üyelikleri sona erer.
- Yönetim Kurulunun önerisi ve Genel Kurulun 2/3 çoğunluğunun kararı ile bir üye, üyelikten çıkarılabilir.
- Üyeliğin sona ermesi hususlarının tespitinden ve bildirilmesinden Yönetim Kurulu sorumludur.
DİSİPLİN
Topluluk çalışmalarına katılan öğrencilere, öğrenciye yakışmayan tutum ve davranışlarda bulunmaları ve topluluğun amacına, Üniversitenin hedef ve ilkelerine ters düşen davranışlarda bulunulması, etkinlerde tahsis edilen mekân, saha, alan, araç ve gereçleri amaç dışında kullanmak ya da zarar vermek durumunda Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
TÜZÜĞÜN NE ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİLECEĞİ
Tüzük değişikliği, (amaç, etkinlik alanı, çalışma şekli, görev ve sorumlukları vb. ) genel kurul kararı ile yapılabilir.
Genel kurulda tüzük değişikliği yapılabilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Tüzük değişikliği için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda tüzük değişikliği oylaması açık olarak yapılır.
TOPLULUĞUN GÖREV VE SORUMLUKLARI
Çankırı Karatekin Üniversitesi ilke ve esaslarına uygun olarak Çankırı ve çevresinde faaliyetler düzenlemek.
TOPLULUĞUN FESHİ VE KAPATILMASI
- Genel kurul, her zaman kulübün feshine karar verebilir.
Genel kurulda fesih konusunun görüşülebilmesi için genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin 2/3 çoğunluğu aranır. Çoğunluğun sağlanamaması sebebiyle toplantının ertelenmesi durumunda ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak, bu toplantıya katılan üye sayısı, yönetim ve denetim kurulları üye tam sayısının iki katından az olamaz.
Fesih kararının alınabilmesi için gerekli olan karar çoğunluğu toplantıya katılan ve oy kullanma hakkı bulunan üyelerin oylarının 2/3’ü’dür. Genel kurulda fesih kararı oylaması açık olarak yapılır.
- Topluluk yönergeye istinaden dönemde en az 1 faaliyet yapmadığında askıya alınır, takip eden 2.dönemde de faaliyet yapmadığı tespit edilen topluluk ve /veya topluluklar ÖEK kararı ve rektör onayı ile kapatılır. Nihai kararı Öğrenci Etkinlikleri Komisyonu verir.
GENEL HÜKÜMLER:
- Topluluklar Tüzükte sadece doldurulması gereken yerleri doldurup diğer kısımlarda değişiklik yapamazlar.
- Tüzük, ÖT Yönergesi doğrultusunda ÖEK tarafından değiştirilebilir.